HTML

Erdélyi tanulmányi kirándulás

Friss topikok

Címkék

Archívum

Témanap - 2013. 03. 27.

2013.03.27. 17:23 Erdély2013

Egy nagyszerűen sikerült napon vagyunk túl.

Ma délelőtt izgalmas témanap várt ránk, ahol az egész iskolaközösségnek bemutattuk, hol jártunk, milyen szép élményekkel gazdagodtunk, mennyi tudásanyagra, tapasztalatra tettünk szert Erdélyben.

A rendezvényünkre meghívtuk a Gyöngyös Városi Televíziót is, akik felvételt készítettek mozgalmas, izgalmas témanapunkról. Reméljük, az esti híradásban már láthatjuk is a bejátszást!

Hazaérkezésünk óta a délutánjaink nagy részét a témanapra készülés töltötte ki. Minden résztvevő tudása és képessége legjavát nyújtotta, hogy ez a nap ilyen jól sikerüljön.

Már tegnap délután összeállítottuk azt a kiállítást az aulában, ahol hat paravánon képekkel, leírásokkal mutattuk be az erdélyi tanulmányi kiránduláson szerzett információkat, élményeket.

Két üveges vitrinben az Erdélyből hozott ajándékainkat, emléktárgyainkat állítottuk ki: kalotaszegi varrottas díszpárnahuzatokat, csodaszép zsinóros terítőket, korondi kerámiákat, fafaragásos, különleges titkos dobozkákat, a parajdi Sóbánya mellett vásárolt sószappanokat, sópárnát, s a még el nem fogyasztott erdélyi házicsokit, s egyéb édességeket.

A rövid megnyitót követően megkezdődtek a várva várt programok, külön a felső- és külön az alsó tagozatosok számára. Az erdélyi utazás összes résztvevőjének akadt feladata. A programokat forgószínpad-szerűen szerveztük meg mindkét évfolyamon, négy-négy helyszínen.

Az alsósok négy különböző teremben négyféle feladatot kaptak: kalotaszegi mintával díszített könyvjelzőt színeztek, majd a kiállítási anyagot tanulmányozták nagy-nagy érdeklődéssel, a táncházban dalt tanultak, majd hozzá illő körtáncot jártak, illetve ízelítőt kaptak az Erdélyben látottakból, hallottakból egy fényképekkel színesített, izgalmas bemutató keretében.

A felsősöknek vetítéseket készítettünk a bebarangolt helyszínekről. Az egyik teremben az első napunkat mutattuk be: Körösfőt, a gyönyörű református templommal, illetve a helyi népviseletet és a csodaszép kalotaszegi varrottas kézimunkákat. Az út során megálltunk Marosvásárhelyen, jártunk a Teleki Könyvtárban és a Bolyai Múzeumban is, ezt szintén bemutattuk a többieknek. Ezen a vetítésen láthatták a Gyergyószentmiklóson készült képeinket, és ismerkedhettek ezzel a távoli, mégis szinte teljesen magyarok lakta székely vidékkel.

A következő helyszín a mi csapatunké volt: itt a talán leggyönyörűbb vidéket, a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost mutattuk be társainknak, s tettük olyan színessé az élménybeszámolót, hogy szinte ők is ott sétáltak és gyönyörködtek a festői fenyvesekben, meredek sziklafalakban. Itt ismertettük a szárhegyi Lázár-kastélyt is. A harmadik vetített előadás az utolsó Erdélyben töltött napunkat mutatta be: aki még nem járt a parajdi Sóbányában, nehezen tudja csak elképzelni azokat a hatalmas csarnokokat, amik a kibányászott só helyén maradtak. A beszámolót a kolozsvári élményekkel folytattuk: a Mátyás szülőházánál készült fotókkal, a hatalmas Mátyás-szobor bemutatásával, s a gyönyörű, gótikus Szent Mihály-templommal. A különleges Házsongárdi temetővel kapcsolatosan beszéltünk arról, hány magyar nyelvű sírfeliratot láttunk, s hogy jeles nagyjaink közül is sokan itt nyugszanak, többek között Apáczai Csere János, kinek a sírjára koszorút is elhelyeztünk.

A negyedik helyszín a felsősöknek is az aulai kiállítás megtekintése volt.

Tanáraink sokat segítettek a programok összeállításában, de nekünk is nagyon jó érzés volt együttdolgozni a felkészülés során, mert szinte újraéltük a kinn töltött napokat.

A foglalkozások közötti első két szünetben az aulai kivetítőn az út során készített videofilmet játszottuk le, a következő szünetekben pedig az Erdélyben készített kb. 900 db fényképben gyönyörködhettek diáktársaink.

Úgy tűnt, mindegyik helyszín nagy sikert aratott, élmény volt látnunk, hogy a társaink ránk figyelnek teljes érdeklődéssel. Úgy gondoljuk, ők is élvezték ezt a mai napot, de az biztos, hogy a legeslegjobban mi, akik részt vettünk a kiránduláson.

Hatalmas munkával járt ez az erdélyi kirándulás, de újra végigcsinálnánk az elejétől a végéig, ezt mindannyiunk nevében mondhatom.

BGA-12-HA-01-0714-01-FAI_temanap.jpg

BGA-12-HA-01-0714-02-FAI_temanap.jpg

BGA-12-HA-01-0714-03-FAI_temanap.jpg

BGA-12-HA-01-0714-04-FAI_temanap.jpg

BGA-12-HA-01-0714-05-FAI_temanap.jpg

Szólj hozzá!

Bemutató előadás a 6. évfolyamosok számára - 2013. 03. 26.

2013.03.27. 17:22 Erdély2013

A mai napon a hatodikos tanulóknak meséltünk erdélyi élményeinkről. Ők az idén pályázhatnak a határainkon túl élő magyarlakta terület meglátogatására. Célunk az volt, hogy kedvet csináljunk e csodálatos terület felkereséséhez.

Lázas készülődés előzte meg a bemutatóórát. Tömérdek gondolat járt a fejünkben, így nehéz volt zöldágra vergődni, hogy a sok remek ötlet közül melyiket is valósítsuk meg. Végül abban egyeztünk meg, hogy csak dióhéjban, de megosztjuk diáktársainkkal, merre is jártunk, mit is láttunk. Saját fényképeinkkel tettük az ismertetőnket még élvezetesebbé. Nem volt nehéz az élményekről beszélni, hiszen annyira feltöltődtünk e vidék csodaszép látványától, hogy úgy gondoljuk, még évek múltán is lesz mire emlékezni, lesz miről mesélni.

Sokat mosolyogtunk a bemutatott fotókon, a videofilm is érdekelte őket.

Néhány lelkes írópalántánk itt is vállalkozott arra, hogy személyes élményeit megossza az érdeklődőkkel. Az élménybeszámolók hűen visszaadták a csodálatos négy nap hangulatát.

Pozitívumként éltük meg, hogy a hatodikosok érdeklődő kérdéseket tettek fel, amire szívesen válaszoltunk.

Úgy érezzük, felkeltettük az érdeklődésüket Erdély megismerése iránt.

BGA-12-HA-01-0714-01-FAI_bemutato_eloadas.jpg

BGA-12-HA-01-0714-02-FAI_bemutato_eloadas.jpg

Szólj hozzá!

Értékelő óra - 2013. 03. 25.

2013.03.27. 17:19 Erdély2013

Sziasztok!

Újra itt vagyunk! Ma délután került sor az erdélyi tanulmányi kirándulásunk értékelésére. Csoportokban dolgozva oldottuk meg a kapott feladatokat. Először összegyűjtöttük az utazás során felkeresett helységeket, megtekintett nevezetességeket. Kellemes csalódásban volt részük kísérő pedagógusainknak, ugyanis mindenre emlékeztünk, ahol jártunk, amit láttunk!

Következő csoportmunkánkban a kirándulás pozitívumait és negatívumait kellett megfogalmaznunk. A mi csapatunk az erdélyi magyarok ízes beszédének megtapasztalását, a fantasztikus programokat, a hagyományok és a népművészet féltő ápolását, a gyönyörű nevezetességeket, a meseszép természeti csodákat jegyezte fel. A negatívumhoz a hosszú utat és a feszített programokat írtuk. Aztán már bántuk is, mert az út hosszúságáról igazándiból egyikünk sem tehet, s így utólag már örülünk annak is, hogy tanáraink feszített programokat szerveztek számunkra, mert csak így láthattunk ennyi csodát!

Végül az előzetes feladatként kapott értékelő fogalmazások közül a három legjobban sikerültet hallgattuk meg a szerzők tolmácsolásában.

BGA-12-HA-01-0714-01-FAI_ertekelo_ora.jpg

BGA-12-HA-01-0714-02-FAI_ertekelo_ora.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

Az utolsó nap - 2013.03.16.

2013.03.18. 22:22 Erdély2013

4. szoba: Sziasztok!

Sajnos ez már az utolsó nap, amit itt töltünk Erdélyben. Nagyon korán keltettek minket, amit nem fogadtunk kitörő örömmel. Mindenki megreggelizett, bepakoltunk, készítettünk pár fotót, majd útrakeltünk.

A Bucsin-tetőn olyan meseszép látványban volt részünk, hogy sietős utunk ellenére meg kellett állnunk egy fotóra. Hunyjátok be a szemeteket, s képzeljetek magatok elé egy olyan helyet, ahol hihetetlenül kék az ég, a szikrázó napsütésben milliárdnyi csillag ragyog a frissen hullott, patyolattiszta hótakarón, az égigérő fenyőfák ágai 10 cm vastag hótól rogyadoznak, itt-ott apró, székely faházak barnállanak! Megvan?! Na, ilyen panoráma tárult elénk! Ugye, hogy kihagyhatatlan?!

Parajdra érve a hótakaró már csak foltokban volt jelen, de a hideg, csípős szél a szikrázó napsütésben is jelezte, hogy még csak március 16. van.

A parajdi sóbánya csak busszal közelíthető meg, így felszálltunk rá. Éreztük, hogy a sebesen haladó járművel egyre mélyebbre és mélyebbre szállunk alá. Pár perc alatt megérkeztünk a bánya bejáratához, ahonnan 245 db falépcső vezetett le a 402 m mélyen elterülő termekhez. Volt itt minden: hatalmas kalandpark (nem vicc!), ugrálóvárak, játszóterek, fahinták, kis kápolna, büfék, pingpongasztal, tömérdek asztal és pad, televízió, wifi, sóból faragott szobrok, műalkotások, kiállítás a sóbánya történetéről. A látogatók többsége gyógyulni jár ide, ugyanis a bánya klímája gyógyhatású, a levegő itt sókristályokkal telített. Valóban, kis idő elteltével mi is éreztük az ajkunkon a só ízét, sőt a fényképezőgépeink lencséjére is rátelepedtek az amúgy láthatatlan sókristályok, fehér foltokat hagyva az elkészült képeinken.

A lépcsősort ismét megmászva a busz felröpített a felszínre, ahol sóból készült hasznos ajándéktárgyakra költöttük el megmaradt lejünket.

Utolsó állomásunk a „szép város”, Kolozsvár volt. Nevezetességeiről már a buszon sok érdekes információhoz jutottunk társaink kiselőadásaiból. Először Mátyás király szülőházát kerestük meg, majd a Szent Mihály-templom előtt álló Mátyás-szobrot jártuk körbe. Ezután bementünk a templomba is.

A híres Házsongárdi temető volt erdélyi kirándulásunk legutolsó állomása, ahol felkerestük Apáczai Csere János és felesége, Aletta van der Maet sírját, s elhelyeztük koszorúnkat.

Innen már „egyenes” út vezetett hazafelé. 22:30-ra értünk az iskolánk elé, ahol szeretett családtagjaink vártak ránk.

Tanáraink felejthetetlen élményt ígértek az utazás előtt, s valóban így lett: örök emlék marad számunkra ez a csodálatos négy nap Erdélyben!

 

 

Kedves Gyerekek!

Elérkezett a hazaindulás napja! Sajnos! Azt mondták egy páran, hogy inkább legyen hótorlasz, és akkor itt ragadunk Erdélyben még két hétig. Most vagy nagyon jó a csapat, vagy nagyon tetszik nekik Erdély, vagy mindkettő. Nem hiszem, hogy hízelkedésből mondták, mert nem vették észre, hogy közel vagyok és hallom. Szóval, ma hazamegyünk. A reggeli felkelés, összepakolás, reggelizés a vártnál jobban sikerült, így fél órával korábban el tudtunk indulni, mint ahogyan terveztük. Na, ezt azért nem árultuk el nekik, és nem dicsérgettük őket, nehogy elbízzák magukat és aztán napközben majd nem bírunk velük. Szóval: irány Parajd, a sóbánya. Számomra nagyon érdekes volt, hallottam már róla, de elképzelni nem tudtam. Szebb, mint gondoltam. Nagyon jól megtervezték és kivitelezték a látogatóknak szánt területet. A gyerkőcök megszámolták, hogy 245 lépcsőfok vezetett le a sóba vájt termekhez. Volt minden: játszóház, kötélmászó rendszer, ki volt alakítva egy imahely és egy gyógycentrum rész is. Oda nem tudtunk bemenni. Nekem olyan volt, mintha márványlapokon közlekedtem volna. És ami a legérdekesebb, hogy kis idő elteltével már éreztük az ajkunkon a levegőből lerakódott sót.  Egy kiállítás is látható volt, ahol a sóbánya történetét lehetett elolvasni. Azt írták, hogy létezett olyan időszak is, amikor még a parajdiaknak is fizetni kellett a sóért, illetve előfordult olyan is, amikor korlátozták a kibányászható só mennyiségét a lakosoknak egy főre számítva. Ma is folyik a kitermelés, sőt még fürdősót is készítenek.

Most a buszon ülünk, és minden gyerek eszi az úticsomagként kapott szendvicseket, de úgy, mintha nem is reggeliztek volna. Nemsokára megérkezünk Kolozsvárra, ahol megnézzük a Fő téren Mátyás király szobrát, majd a szülőházát. Aztán a Házsongárdi temetőben megkoszorúzzuk Apáczai Csere János sírját.

Majd folyt. köv.

 

Újra a buszon vagyunk. Kisütött a nap, csodálatos idő volt, amíg Kolozsváron voltunk. Elindultunk hazafelé. Mindenki feléledt a buszon és jól érzi magát.

Rengeteg fényképet, videofelvételt készítettünk a kirándulásról, amelyet majd bemutatunk a projektnapon a többi diáknak. A vártnál sokkal-sokkal jobb és szebb élményekkel térek haza, mint ahogyan én azt gondoltam utazás előtt. A gyerekek is jól érezték magukat, megérdemelték, hogy megszervezzük nekik ezt a kirándulást, hiszen sok fontos információhoz hozzájuthattak az út során.  Sok mindent megtudhattak Erdély történetéről, múltjáról, az ott élő emberekről, természeti adottságairól, és bepillantást kaphattak az erdélyiek jelenébe is.

Viszontlátásra Erdély!! Remélem, még lesz lehetőségem újra eljönni ide, és azokat a helyeket is megismerni, amelyekre most nem jutott idő!

Julika néni

BGA-12-HA-01-0714-01-FAI_bucin-teto.JPG

 

BGA-12-HA-01-0714-02-FAI_parajd.JPG

 

BGA-12-HA-01-0714-03-FAI_kolozsvar.JPG

 

BGA-12-HA-01-0714-04-FAI_kolozsvar.JPG

 

BGA-12-HA-01-0714-05-FAI_kolozsvar.jpg

 

BGA-12-HA-01-0714-06-FAI_kolozsvar.JPG

 

BGA-12-HA-01-0714-07-FAI_kolozsvar.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A harmadik nap - 2013.03.15.

2013.03.15. 18:26 Erdély2013

bga-12-ha-01-0714-02-fai_gyergyoszarhegy_1363368358.JPG_1600x1200

6. szoba: Sziasztok! Újra itt vagyunk!

Ébredés után rögtön reggelizni mentünk. A finom reggelit kis pihenő követte, majd indultunk a Lázár-kastélyba. Csodaszép festményeket, népművészeti alkotásokat csodálhattunk meg. Mivel már mindenki éhes volt, hazaérkezés után rögtön az ebédlőt vettük célba. A következő program a március 15-i műsor megtekintése volt. Fantasztikus látványt nyújtott, ahogyan a lóháton érkező lovas huszárok beérkeztek az ünneplés helyszínére. Őket zenekar követte dob-, fuvola- és trombitaszóval. A műsor után elhelyeztük a koszorút a Petőfi-szobornál. Hazamentünk a kollégiumba és lepihentünk. A pihenő után táncház jött. Jól szórakoztunk, vidáman táncoltunk a dunántúli dallamokra. Este fürödtünk, fogat mostunk, majd beszélgettünk. A sok nevetést takarodó követte, mert a hosszú nap után már lőtték a „pizsicsillagot” mindenkinek. Holnap sajnos már indulunk haza, de a mai nap is emlékezetes marad.

 

8. szoba: Sziasztok, Mindenki!

Újra itt vagyunk. Reggeli után a Lázár-kastélyt látogattuk meg, ahol Bethlen Gábor lakott. A kastély sok művészeti alkotásnak ad helyet, hiszen nyaranta még alkotótábor is működik ott. Nagyon szép volt a díszterem és a népművészeti kiállítás a toronyban a kalotaszegi szőttesekről. Láttunk régi festett ládákat, szekrényeket is. Miután eljöttünk a kastélyból, visszafelé bementünk a közeli bevásárlóközpontba, ahol mindenki vett valamilyen ajándékot a családjának. Ebéd után megnéztük a megemlékezést és koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor szobránál. Este táncház volt, ahol mindannyian nagyon jól szórakoztunk.

 

4. szoba: Sziasztok!

Ma van a 3. nap, hogy itt vagyunk Erdélyben. Első programunk a gyergyószárhegyi Lázár-kastély megtekintése volt, ahol rengeteg műalkotást láthattunk. Kb. egy óra múlva elmentünk a Sláger Centerbe, ahol végre tudtunk wifizni, és írni a családnak. A blogot is itt írtuk meg. Mindenki szétnézett, vett ezt-azt, aztán mentünk ebédelni. Ebéd után részt vettünk a városi ünnepségen, és elhelyeztük koszorúnkat Petőfi emlékszobránál. Este a táncházban dunántúli néptáncot jártunk.

 

 

Kedves Otthoni Gyerekek! 

Még mindig azt tudom mondani nektek, hogy nagyon sajnálhatjátok, hogy nem jöttetek el velünk! Nagyon szép élményekben lett volna részetek. A mai napon elvittünk volna benneteket a szárhegyi Lázár-kastélyba, ahol egy idegenvezető a kastély történetét is elmondta nekünk. Utána megengedte, hogy mindenki kedve szerint bebarangolja az egész területet, az összes épületet. A gyerekek úgy érezték magukat, mintha ők is a kastély tulajdonosai lennének. Utána visszajöttünk a városba, és megengedtük a gyerekeknek, hogy kedvükre vásároljanak ajándékokat az otthoniaknak.
Ebéd után részt vettünk a városi ünnepségen, a helyi diákokkal együtt. Olyan lovas felvonulással kezdődött, mint nálunk otthon a szüreti felvonulás. Érdekes volt számomra.
Este táncházat rendeztünk, meghívtuk a Vaskertes Általános Iskola tanulóit is. Csuda aranyosak voltak a lányok, ahogyan szoknyában táncoltak. A táncházat egyébként a Vidróczki Néptáncegyüttesbe járó egyik tanulónk vezette, és meglepődtem, mennyire élvezték a gyerekek. Hihetetlen, de megtörtént. Csak úgy lihegtek, úgy elfáradtak. Jutalmul elvittük őket újra a bevásárlóközpontba. Ne gondoljátok, hogy vásárolni! Ugyanis ott volt wifi, így végre tudtak internetezni és írni a szüleiknek. Aztán a blog bejegyzéseket is csak ott tudták megcsinálni.

Szerintem jól lefárasztottuk őket ma is, és sok mindent megtudhattak arról, hogy hogyan ünneplik itt, Gyergyószentmiklóson március 15-ét.
Este megpróbáltuk rávenni őket, hogy egy kicsit pakoljanak össze, mert reggel korán fogunk indulni.
Üdv: Julika néni

 

BGA-12-HA-01-0714-01-FAI_gyergyoszentmiklos.jpg

BGA-12-HA-01-0714-02-FAI_gyergyoszarhegy.jpg

BGA-12-HA-01-0714-03-FAI_gyergyoszentmiklos.jpg

BGA-12-HA-01-0714-04-FAI_gyergyoszentmiklos.jpg

Szólj hozzá!

A második nap - 2013.03.14.

2013.03.15. 18:22 Erdély2013

bga-12-ha-01-0714-03-fai_bekas-szoros_1363368042.JPG_1600x1200

8. szoba: Sziasztok!

Eltelt a 2. nap is. Korán keltünk, mert már készülődtünk a délelőtti műsorra. Felvettük az ünnepi ruhát és elindultunk a Vaskertes Általános Iskolába. Ott sok finomsággal vártak minket. A műsor előtt részt vettünk az ott megrendezett 1848-49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos történelmi vetélkedőn. Előadtuk március 15-i műsorunkat, ami nagyon jól sikerült. 1 órakor visszajöttünk a szállásunkra ebédelni, majd kirándulni indultunk a busszal. A Békás-szorosnál láttuk az elkápráztató, egekbe nyúló kősziklákat. A Gyilkos-tavat is megtekintettük, ahol forró kürtőskaláccsal tömtük a pocakunkat. A visszafelé úton megnéztük a képeket, amiket készítettünk az elmúlt napról.

 

3. szoba: Sziasztok!

A mai napon egy finom reggeli után elindultunk a Vaskertes Általános Iskolába, ahol egy érdekes történelmi vetélkedőn vettünk részt, majd előadtuk a március 15-i műsorunkat. Megebédeltünk, utána elmentünk a Békás-szoroshoz, ahol megcsodálhattuk a hatalmas sziklák közt csordogáló Békás-patakot. Ezután egy darabig sétáltunk, majd a busszal visszaindultunk  a Gyilkos-tóhoz. Mikor odaérkeztünk, csodálkozva láttuk, hogy a tó be van fagyva. Hideg volt, de egy finom, forró kürtöskalács után visszatért az energiánk, s vidáman tértünk vissza a szállásunkra. 

 

4. szoba:Sziasztok!

Újra itt vagyunk. A mai napunk mozgalmas volt. Reggeli után ellátogattunk a Vaskertes Általános Iskolába. Nagy szeretettel fogadtak minket. Az 1848-as forradalom emlékére az itteni 7.-esek vetélkedőt rendezte, aminek keretében mi is előadtuk a március 15-i műsorunkat. Ebéd után kirándulni indultunk a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz. Óriási hegyek között mentünk át. A Gyilkos-tó be volt fagyva, de még így is káprázatos volt. Rengeteg kép készült erről a nagyon élvezetes programról. Óriási kürtöskalácsokat vettünk. A szálláson vacsoráztunk, majd ágyba bújtunk. (Nem kellett altatni minket, fáradtak voltunk.)

 

6. szoba: Helló, mindenkinek!

Kirándulásunk 2. napján felkelés után reggelizni mentünk. A reggelit követően elsétáltunk a Vaskertes Általános Iskolába, hogy ott részt vegyünk egy történelmi vetélkedőn és előadjuk a március 15-i műsorunkat. Ezután ebédeltünk, majd 1 óra utazás árán megérkeztünk a Békás-szoroshoz, ahol megnéztük a hatalmas, fenomenális sziklákat. Utána elmentünk a befagyott Gyilkos-tóhoz, ahol a hógolyózást befejezve nagyon jól  esett egy kürtöskalács mindenkinek. Ezek után hazamentünk, lezuhanyoztunk és lefeküdtünk. 

 

 

Szervusztok, Gyerekek!

 Üdv mindenkinek Erdélyből, ill. Gyergyószentmiklósról! Az utazás fáradalmait nem sikerült teljesen kipihennünk, hiszen kedves-aranyos útitársaink gondoskodtak róla, hogy minél később tudjunk elaludni. Igaz, ők még nem tudják azt, hogy a mi energiánk végtelen sokáig kitart, és ezért kár próbálkozniuk. Szóval, ma reggel kitaláltuk, hogy a várható rossz idő miatt a mai programot, a Lázár-kastély látogatását megcseréljük a péntek délutánival. Tehát délelőtt vetélkedő és iskolai műsor volt az itteni általános iskolában, aztán ebéd után elvittük a gyerekeket a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz. Csak ámultak és bámultak, de tényleg, szó szerint ez történt. Nagyon élvezték a sétát a szorosban. Rajtunk kívül csak egy-két ember volt ott, így kedvükre fényképezhettek, és nézegethették a sziklákat, a gyors folyású patakot. Szerencsére nem volt senkinek tériszonya, vagy ha igen, akkor jól titkolta. Így zökkenőmentesen leértünk a meredek utakon. Egyáltalán nem fáztunk, mert még nem érkezett meg a hideg, amikor ott voltunk. A Gyilkos-tónál még hógolyóztak is. Vacsora után sikerült rávenni őket, hogy készítsék el a népművészeti kiállítást a kalotaszegi hímzésekből. Valamiért megint szót fogadtak, és a szállás folyosóján mindenki megnézhette, amit csináltak.

Mondtam a kollégáknak, hogy itt biztosan készül valami, mert egész nap olyan jók voltak a gyerekek, hogy ez már gyanús nekem. Viszont nem lett igazam, mert nagyon könnyen elaludtak. Hiába, ez a friss levegő kifogott rajtuk. Hihetetlen, de még a kajára sem panaszkodnak, sőt azt mondták, hogy finom.

 Úgy gondolom, ma is gazdagabbak lettek sok szép élménnyel, aki nem hiszi, máskor jöjjön el!!!!!!!!

Mindenkinek üdvözlet: Julika néni

 

BGA-12-HA-01-0714-01-FAI_gyergyoszentmiklos.jpg

BGA-12-HA-01-0714-02-FAI_bekas-szoros.jpg

BGA-12-HA-01-0714-03-FAI_bekas-szoros.jpg

BGA-12-HA-01-0714-04-FAI_bekas-szoros.jpg

BGA-12-HA-01-0714-05-FAI_gyilkos-to.jpg

BGA-12-HA-01-0714-06-FAI_gyilkos-to.jpg

BGA-12-HA-01-0714-07-FAI_gyilkos-to.jpg

BGA-12-HA-01-0714-08-FAI_gyergyoszentmiklos.jpg

Szólj hozzá!

Az indulás napja - 2013.03.13.

2013.03.15. 18:16 Erdély2013

bga-12-ha-01-0714-05-fai_marosvasarhely_1363369432.JPG_1600x1200

4. szoba: Sziasztok!

Most megint kaptok egy kis ízelítőt Erdélyből. Névsorolvasás után kimentünk a buszhoz fotózkodni, majd hajnali négy után útra keltünk. A határnál mindenki megszeppenve várta, hogy a határőr tovább engedjen minket. Első állomásunk Körösfőn volt, a református templom. Nagyon szép látvány fogadott minket: tátott szájjal néztük a faliszőnyegeket, a kalotaszegi varrottasokat és a kiírásokat. A népművészeti remekművek megtekintése után fél órát időztünk még a hangulatos kis falucskában. Ekkor elindultunk újabb célpontunk, Marosvásárhely felé. Itt megnéztük a Teleki-Bolyai Könyvtárat, a Bolyai Múzeumot és a Bolyai- szobrot. A Fő térre is kinéztünk, ahol egy nagy lovasszobor látványa fogadott. Miután mindenki visszaért a buszhoz, tippelhettünk, hogy mikorra érünk a szállásunkra. Körülbelül mindenki két és fél óránál többet tippelt. Végre megérkeztünk a szállásra, ami először nem nagyon tetszett, de itt nem az a lényeg, hogy milyen a szállás, mert itt a látványt és az utat kell értékelni. Összességében fárasztó napunk volt, de élményekben gazdag.

 

3. szoba: Sziasztok!

A mai napon korán reggel elindultunk, hogy megismerjük Erdély szépségeit. A határon az okmányainkat leellenőrizték a határőrök, majd a magyar forintot átváltottuk lejre. Azután Körösfőre mentünk, ahol megtekinthettük a négy fiatornyos templomot. Délután – kis pihenés után – Marosvásárhelyre utaztunk, ahol megnéztük a Teleki-Bolyai Könyvtárat. Itt könyvek sokasága várt ránk. Ezután a Bolyai Múzeumban sok érdekességet láttunk, majd Bolyai Farkasról és fiáról, Bolyai Jánosról néztünk meg egy csodálatos szobrot. Azután a Fő téren néztünk szét, ahol rengeteg fenséges templomot láttunk. Végül mindenki fáradtan tért vissza a buszra. Az esti órákban érkeztünk Gyergyószentmiklósra, ahol álmosan foglaltuk el szobáinkat, és egy ízletes vacsora után aludtunk el kényelmes ágyainkban.

 

10. szoba: Üdvözlünk Titeket!

Ma hajnalban végre elindultunk Erdélybe. Az út nagyon izgalmas volt, a sok kiselőadásból rengeteg információt tudtunk meg. Körösfőn csodaszép volt a református templom a kazettás mennyezetével, a kalotaszegi varrottasaival. Később Marosvásárhelyre látogattunk, ahol megnézhettük a Teleki Tékát, amiben rengeteg régi könyvet és csodás portrékat láthattunk. Megtekinthettük még a Bolyai Múzeumot is, majd Bolyai Farkas és a fia, Bolyai János emlékszobrát néztük meg. Lesétáltunk a csodás Fő térre, majd a szállásunkra indulva, a buszon mindenki megtippelhette, hogy mikor érünk Gyergyószentmiklósra.  Amikor megérkeztünk, nagyon finom vacsorával vártak minket. Vendéglátóink rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak. A nap végére eléggé elfáradtunk, ezért alig vártuk, hogy végre ágyba kerüljünk.

 

5. szoba: Sziasztok!

Tegnap reggel fél négykor összegyűltünk iskolánk elé, és fél óra múlva elindultunk Erdély irányába. Az utunk hosszú volt.  Magyar idő szerint fél nyolckor értünk a határhoz. Utazás közben, a különböző állomások előtt érdekes előadásokat hallgattunk a ránk váró látnivalókról. Miután átértünk Erdélybe, megálltunk Király-hágónál, ezután a következő állomásunk Körösfő volt, ahol megcsodáltuk a helyi református templomot, és emléktárgyakat vásároltunk a vásárban. Körösfő után elindultunk Marosvásárhely felé. Késő délután értünk oda, ahol megtekintettük a Teleki-Bolyai Könyvtárat. Klári néni, az idegenvezető a könyvtár és a könyvek történetéről beszélt, majd megnéztük a Bolyaiak szobrát a Fő téren. Fáradtan elérkeztünk végső úticélunkhoz, Gyergyószentmiklósra, ahol beköltöztünk a szobáinkba. Szobánként csapatokat alkottunk és csapatnevet választottunk.

 

 6. szoba: Szervusztok!

Reggel 3:30-kor volt a gyülekező az iskolában, egy gyors névsorolvasás és fotózás után elindultunk. Hét órával később, 11 órakor érkeztünk meg Körösfőre. Először a helyi református templomba mentünk. Ott megnéztük a gyönyörű fakazettás mennyezetet, és a szép helyi hímzéseket. A templomot elhagyva felkerestük a helyi kirakodóvásárt, ahol megismerhettük a körösfői népviseletet is.
13:30-kor, azaz majdnem fél nap utazás után álltunk meg Marosvásárhelyen. Bementünk a Teleki Tékába, ahol sok érdekes és régi könyvet láttunk. Nekünk legjobban a Nagy-Britannia atlasz tetszett, de voltak igazán régi dolgok is, például az Egyiptom történelmét bemutató papirusz. A Bolyai Múzeum bemutatta Bolyai Farkas életét és munkásságát. Apa és fia, Bolyai János nagyon sok mindent „feltalált” a matematikában. Ha ők nem lettek volna, akkor lehet, hogy nem itt tartana a mai matematika. Utána megnéztük Marosvásárhely Fő terét. 16 óra utazás után megérkeztünk Gyergyószentmiklósra. Vacsoráztunk, majd elfoglaltuk a szállásunkat.

 

8. szoba: Sziasztok, újra itt vagyunk!

2013.03.13-án reggel 4 órakor indultunk Erdélybe Gyöngyösről, busszal. 7 óra múlva megtekintettük az első nevezetességet Körösfőn, a református templomot. Ott láttuk a híres kazettás mennyezetet és a falakon elhelyezett kalotaszegi hímzésmintákat. A főúton, a bazársornál vásárolhattunk. Utána Marosvásárhelyre kirándultunk. Megnéztük a Bolyai Múzeumot és a Teleki-Bolyai Könyvtárat. A Fő téren megtekintettük a lovasszobrot. 2 óra múlva megérkeztünk Gyergyószentmiklósra, ahol elfoglaltuk a szállást. Este megettük a finom vacsorát, majd lefeküdtünk. Már alig vártuk a következő izgalmas napot.

 

Kedves Otthon Maradt Mindenki!

 Be kell valljam nektek, hogy vegyes érzésekkel indultam el erre a kirándulásra, hiszen számtalan iskolai feladatom lenne, amit meg kellene csinálnom, és így nem tudom, mivel eljöttem az erdélyi kirándulásra. Most már tudom, hogy jól döntöttem. Már az utazás előtti este – miután végleg eldöntöttem, hogy utazom – elkezdtem örülni az erdélyi útnak. Szóval, reggel nagy örömmel vártam a gyerekeket az aulában, akik meglepő módon nem is voltak álmosak. Indulás után kb. 2 óra múlva már kivilágosodott, és sokkal jobban lehetett élvezni a tájat. Én már ősszel végiglátogattam a helyszíneket, hogy ne érjen bennünket meglepetés, de még így is csak ámulva néztem a csodálatos természeti látványosságokat. Igaz, hogy a Mátra lábánál lakunk, ami a magyarországi viszonyokat tekintve magas vidék, de azért amit itt láthatunk még számunkra is, mátrai lakosoknak is csodálatos. Út közben igyekeztünk mindent megmutatni a gyerekeknek, amit érdemes: Király-hágó, Körösfő, Tordai-hasadék, Marosvásárhely, Bolyai Múzeum, Teleki Könyvtár. Az utat meglepő módon jól megúsztuk, mármint mi, tanárok. Minden gyerek élvezte az utazást is. Nem volt sem sírós, sem nyafogós gyerek, „hányás” is csak egyszer volt. Szóval egy klassz úton vagyunk túl, igaz 16 órán át tartott, de ezt senki sem bánta. Majd folytatom, de most mennem kell.

Üdv: Julika néni

bga-12-ha-01-0714-01-fai_gyongyos_indulas_1363367381.JPG_1600x1200bga-12-ha-01-0714-02-fai_erdely_fele_1363368651.JPG_1600x1200bga-12-ha-01-0714-03-fai_korosfo_1363369118.JPG_1600x1200bga-12-ha-01-0714-04-fai_marosvasarhely_1363369323.JPG_1600x1200bga-12-ha-01-0714-05-fai_marosvasarhely_1363369432.JPG_1600x1200

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

3-5. előkészítő óra - 2013.03.05.

2013.03.07. 16:00 Erdély2013

Sziasztok! Újra itt vagyunk!
Mozgalmas napon vagyunk túl. Délelőtt próbáltunk, ugyanis a mi diáktársaink mellett a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola tanulóit is szeretnénk meglepni március 15-i megemlékezésünkkel. Mindannyian nagyon jó formában voltunk, a próba végén felkészítő tanáraink tapssal jutalmazták teljesítményünket.
Tanóráink után ismét előkészítő órákon vettünk részt. Megismerkedtünk Erdély izgalmas történelmével, találkozhattunk egy Erdélyből származó hölggyel, illetve az utazással kapcsolatban is rengeteg információhoz jutottunk.
Térképekkel illusztrálták nekünk a trianoni békeszerződés következményeit, diavetítés keretében megmutatták, hogy mekkora veszteség érte országunkat és lakosainkat.
Különösen nagy érdeklődéssel hallgattuk a Csíkszeredából származó hölgy beszámolóját, aki gyermek- és ifjúkorát Erdélyben töltötte. Megtudtuk, hogy az erdélyi magyarok hűségesen ápolják hagyományaikat, ragaszkodnak édes anyanyelvükhöz. Erdély elvesztése után is magyarok maradtak, csupán annyiban különböznek tőlünk, hogy ők Erdélyben élnek.
Az utolsó előadást Faragó László polgármester úr tartotta, aki évek óta lelkes látogatója Székelyföldnek. Közelebb hozta hozzánk Erdély szellemiségét, a székely emberek természetes egyszerűségét, ízes beszédét. Ismételten rácsodálkoztunk Erdély természeti szépségeire, hasznos tanácsokkal látta el a csoportunkat. A találkozást székely dallamokkal zártuk.

BGA-12-HA-01-0714-01-FAI_musor_proba.jpg

BGA-12-HA-01-0714-02-FAI_musor_proba.jpg

BGA-12-HA-01-0714-03-FAI_musor_proba.jpg

BGA-12-HA-01-0714-04-FAI_musor_proba.jpg

BGA-12-HA-01-0714-05-FAI_musor_proba.jpg

BGA-12-HA-01-0714-06-FAI_3_elokeszito.jpg

BGA-12-HA-01-0714-07-FAI_3_elokeszito.jpg

BGA-12-HA-01-0714-08-FAI_3_elokeszito.jpg

BGA-12-HA-01-0714-09-FAI_4_elokeszito.jpg

BGA-12-HA-01-0714-10-FAI_4_elokeszito.jpg

BGA-12-HA-01-0714-11-FAI_5_elokeszito.jpg

BGA-12-HA-01-0714-12-FAI_5_elokeszito.jpg

BGA-12-HA-01-0714-13-FAI_5_elokeszito.jpg

1 komment

1. és 2. előkészítő óra - 2013.03.04.

2013.03.04. 16:55 Erdély2013

Sziasztok! A mai nappal elindítjuk blogunkat, ahol bepillantást nyerhettek a ránk váró erdélyi tanulmányi kirándulás izgalmas előkészületeibe, s majd a kint szerzett élményeinkről is olvashattok tudósítást. Akkor vágjunk is bele…
Ma délután izgalmas program várt ránk. Mi, akik Erdélybe utazunk, két előkészítő órán vettünk részt. Csoportokba rendeződtünk, s tanáraink irányításával feldolgoztuk Erdély történetét, megismerkedtünk Erdély földrajzával, a kalotaszegi motívumokkal, a Békás-szoros és a Gyilkos-tó őshonos növény- és állatvilágával, mondavilágával, illetve a Házsongárdi temető létrejöttének körülményeivel, valamint a temetőben nyugvó híres emberek életével, munkásságával.  A mi csoportunk az úti célul megjelölt helyszínek nevezetességeinek összegyűjtését és bemutatását vállalta. Most döbbentünk csak rá, hogy milyen csodálatos helyekre fogunk eljutni a következő héten.
A csoportok a munkáikból prezentációt állítottak össze, amit nagy érdeklődéssel, kíváncsisággal hallgattunk meg.
Nagy lelkesedéssel várjuk a következő előkészítő órákat. Hamarosan olvashattok majd azokról is.

BGA-12-HA-01-0714-01-FAI_1_elokeszito_csoportmunka.jpg

BGA-12-HA-01-0714-02-FAI_1_elokeszito_csoportmunka.jpg

BGA-12-HA-01-0714-03-FAI_1_elokeszito_csoportmunka.jpg

BGA-12-HA-01-0714-04-FAI_1_elokeszito_csoportmunka.jpg

BGA-12-HA-01-0714-05-FAI_1_elokeszito.jpg

BGA-12-HA-01-0714-06-FAI_2_elokeszito.jpg

1 komment